Nyheter och press
Här samlar vi senaste nytt om Eurocash. Det kan vara en ny butik som öppnar, information om vårt sortiment och andra intressanta nyheter.
Eurocash förvärvar Eda Supermarket
press 2022-08-03
Gränshandelskedjan Eurocash, med sju butiker längs gränsen till Norge, förvärvar Eda Supermarket i Charlottenberg och stärker därmed sin närvaro i Värmland med en betydligt större och modernare butik. Övertagandet sker den 4 oktober.
Gränshandelskedjan Eurocash har tecknat ett avtal med Eda Supermarket om att förvärva den cirka 5 300 kvadratmeter stora butiken i Charlottenberg, strax intill den norska gränsen i Eda kommun i Värmland.
Charlottenberg är en väletablerad och växande marknad för norska gränshandelskunder. Eda Supermarket, som nu omvandlas till en Eurocashbutik, har ett utmärkt läge och är den första matvarubutiken man möter när man passerar gränsen från Norge. I samband med övertagandet kommer den nuvarande Eurocashbutiken i Eda att avvecklas. Tidpunkt för detta är inte fastslaget i dagsläget.
– Det känns väldigt bra att kunna erbjuda våra kunder i Charlottenberg en ny, stor och modern Eurocashbutik, ombyggd enligt vårt nya koncept och med ett sortiment som är specialanpassat för gränshandelskunden, säger Johan Svensson, vd på Eurocash.
Eurocash har under en längre tid letat efter ett nytt läge för att bygga en större och mer modern butik i Charlottenberg. Nu väljer man att i stället förvärva en befintlig butik, som är mer än dubbelt så stor som dagens Eurocash butik.
– Det är en fin och väletablerad butik med bra tillgänglighet och generöst med parkeringar. Den manuella delidisken kommer att finnas kvar för att på bästa sätt möta kundernas efterfrågan. Vi har också idéer om hur man kan vidareutveckla platsen för att den ska bli ett attraktivt och naturligt stopp för gränshandelskunder, med allt de behöver, säger Johan Svensson.
Butiken kommer under slutet av 2022 att genomgå en ombyggnation för att färdigställs enligt Eurocash nya butikskoncept. Idag jobbar cirka 40 medarbetare på Eda Supermarket, som alla kommer att erbjudas anställning på Eurocash. Även medarbetarna i den nuvarande Eurocashbutiken kommer att flytta med till den nya butiken.
– Det här är ännu ett steg för Eurocash i arbetet med att leda och utveckla gränshandeln. Vi använde tiden under pandemin till att utveckla ett ännu starkare butikskoncept och modernisera våra butiker. Målet är att med ett tydligt och starkt kedjeerbjudande finnas där kunden efterfrågar gränshandel och göra det enkelt för norska kunder att handla bra mat till lägsta pris, säger Johan Svensson
För mer information, kontakta:
Johan Svensson, vd Eurocash, +46 702 612813 johan.svensson@eurocash.se
Marielle Lysén, marknadschef Eurocash, +46 706 776006 marielle.lysen@eurocash.se
Om Eurocash
Som matvarukedja har Eurocash lång erfarenhet av gränshandel och har i mer än 20 år funnits vid gränsen för sina kunder. Den första butiken öppnade 1999 i Svinesund och idag finns Eurocash representerade på sex orter med sju matbutiker, från Storlien i norr till Strömstad i söder. Genom att utmana branschen ska Eurocash fortsätta växa och stärka positionen som gränsens ledande matvarukedja. Eurocash omsätter drygt 1,5 miljarder kronor (2019) och är en del av Axfood och Norgesgruppen under gemensamma bolaget Nax AB.
Råvaror utbytta i vissa produkter
press 2022-04-18
På grund av kriget i Ukraina har det uppstått brist på vissa råvaror, till exempel solrosolja. Därför kan vissa råvaror vara ersatta av andra i en del produkter, utan att det framgår av innehållsförteckningen. Om en produkt innehåller en allergen kommer det att vara utmärkt på förpackningen, i vissa fall i form av en tilläggsetikett. Läs alltid informationen på förpackningen. Undantaget från att redovisa ändringen i innehållsförteckningen beror på de extraordinära omständigheter som råder. Beslutet är fattat av Livsmedelsverket.
Kontakta leverantörens kundtjänst om du har frågor om en specifik produkt.
37 prosent nordmenn vil grensehandle jevnlig etter pandemien
press 2021-07-11
Selv om noe færre nordmenn ønsker å handle mat og drikke i Sverige etter pandemien enn før, planlegger fremdeles hele 37 prosent å grensehandle halvårlig eller oftere når situasjonen normaliseres.
I Innlandet/Viken oppgir hele 58 prosent at de skal gjøre dette. Her oppgir også 3 av 10 spurte at de planlegger å handle månedlig eller ukentlig i Sverige når det gjenåpnes.
Det viser en representativ undersøkelse* som dagligvarekjeden Eurocash, som har syv dagligvarebutikker langs norskegrensen, fra Storlien i nord til Strømstad i sør, har fått utført.
– Denne undersøkelsen viser med all tydelighet at det er svært mange nordmenn som vil handle mat og drikke i Sverige når vi nå sakte, men sikkert er på vei tilbake til en normalsituasjon. Vi har de siste 15 månedene modernisert og «norsktilpasset» alle våre syv supermarkeder slik at vi er enda bedre forberedt på økt norsk grensehandel, sier administrerende direktør i Eurocash, Johan Svensson.
Tror på stabil og sterk grensehandel over tid
I løpet av 2020 ble deres omsetning i de syv supermarkedene langs grensen mer enn halvert, fra drøyt 1,4 milliarder i 2019 til 651 millioner svenske kroner.
– Taper du 90 prosent av kundene dine over natten påvirker det selvsagt virksomheten kraftig. Vi er imidlertid langsiktige, og tror på en stabil og sterk grensehandelsutvikling over tid. Det ligger også i planene våre for de neste årene å utvikle nye butikker på attraktive steder langs norskegrensen, sier Svensson.
Fem prosent færre vil grensehandle jevnlig etter pandemien
Ifølge den representative undersøkelsen har antall nordmenn som oppgir de planlegger å handle mat og drikke i Sverige etter pandemien gått litt ned etter over ett år med stengte grenser. Mens 42 prosent oppga at de handlet hvert halvår eller oftere i Sverige før pandemien, planlegger 37 prosent å grensehandle når pandemien tar slutt.
Totalt oppgir 67 prosent at de planlegger å handle mat og drikke i Sverige etter pandemien. 73 prosent gjorde dette før pandemien.
– Det har vært en del fokus på grensehandel og avgifter i Norge, noe som kan ha bidratt til nedgangen. Dessuten er nok flere fremdeles litt skeptiske til å reise utenlands, sier Svensson.
Han legger til at Eurocash har innført en rekke koronatiltak i butikken slik at nordmenn på handletur i Sverige skal føle seg like trygge som på handletur i Norge.
Skal være billigst på grensehandel
Ifølge undersøkelsen har det største savnet blant grensehandlende nordmenn det siste året vært de lave prisene i Sverige. Hele 41 prosent av de som handler der oppgir dette. Deretter følger det å gå glipp av selve handleturen (19 prosent). Mange savner også det brede vareutvalget (13 prosent).
– Selv om grensehandel handler om pris for mange, er både selve turen og det brede vareutvalget vi kan tilby i seg selv viktige årsaker til at mange nordmenn velger å reise over grensen for å handle. Med våre nye butikker skal nordmenn lett finne de de mest populære varene til de beste prisene langs hele grensen. På sikt tror vi at dette marerittåret har styrket oss og gleder oss til at nordmenn igjen kommer til Sverige, sier administrerende direktør i Eurocash, Johan Svensson.
Så mange planlegger å handle mat og drikke i Sverige når pandemien er over*
1. Viken/ Innlandet (58 %)
2. Oslo (42 %)
3. Trøndelag/ Nord-Norge (37 %)
4. Agder/ Sør-Østlandet (29 %)
5. Vestlandet (13 %)
* Andelen som oppgir de planlegger å handle ukentlig, månedlig eller halvårig
Dette handler nordmenn vanligvis av mat og drikke i Sverige:
Brus og mineralvann (58 %)
Søtsaker og godteri (57 %)
Ost og meieri (54 %)
Alkohol (52 %)
Kjøtt- og fjærkreprodukter (51 %)
* Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 16-21 juni gjennomført til sammen 1007 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år
Eurocash 010-55 05 400 https://eurocash.se/
Marielle Lysén, marknadschef Eurocash, +46 706 776006, marielle.lysen@eurocash.se
Magnus Törnblom, presschef Axfood, +46 702 662712, magnus.tornblom@axfood.se
Eurocash förvärvar Långflons Stormarknad
press 2021-01-14
Matvarukedjan Eurocash, som idag har 7 butiker längs gränsen till Norge, förvärvar Långflons Stormarknad och öppnar därmed ytterligare en butik i Värmland. Övertagandet sker den 1 februari.
Eurocash har tecknat ett avtal med Långflons Stormarknad om att förvärva den 3500 kvadratmeter stora butiken i Långflons köpcentrum, som ligger strax intill den norska gränsen i Torsby kommun.
Långflon är en väletablerad och uppskattad destination för både norska och svenska kunder. Det finns flera stora norska orter inom upptagningsområdet, som Trysil och Elverum, samt turistdestinationer som Sälen och Branäs på den svenska sidan. I köpcentrumet finns förutom Långflons Stormarknad även outlets för märkeskläder och sportartiklar, en godisaffär och restaurang.
-I en tid när gränsen är stängd så väljer vi att blicka framåt. När pandemin är över så kommer de norska kunderna tillbaka, vi tror på fortsatt god tillväxt för gränshandeln på lång sikt, säger Johan Svensson, vd på Eurocash.
Eurocash har länge velat etablera en butik i Långflon och tecknade 2018 en avsiktsförklaring om att bygga en ny butik på handelsplatsen. Nu väljer man att istället förvärva en befintlig butik i centrumet.
-Det är en fin och väletablerad butik med ett väldigt bra läge i centrumet. När vi fick erbjudande om att ta över lokalen valde vi att göra det istället för att etablera en helt ny butik, säger Johan Svensson.
Butiken kommer under 2021 genomgå en ombyggnation för att ställa iordning butiken enligt Eurocash nya butikskoncept. I butiken jobbar idag cirka 25 medarbetare, som alla kommer att erbjudas anställning i den nya Eurocash-butiken. Det kan även bli behov av att rekrytera ytterligare medarbetare längre fram.
Övertagandet sker den 1 februari 2021.
För mer information, kontakta:
Johan Svensson, vd Eurocash, +46 702 612813, johan.svensson@eurocash.se
Marielle Lysén, marknadschef Eurocash, +46 706 776006, marielle.lysen@eurocash.se